2019-06-19

Dålig sömn?


Är det så att många mår sämre nu på sommaren?

Forskning visar att personer med bipolär sjukdom ofta har problem med sina cirkadiska klockgener, vår inre "klocka" som styr när kroppen ska släppa ut de hormoner som gör oss trötta, pigga, hungriga, när magen ska jobba osv. Den är ofta rubbad för oss så att våra dygn är längre än 24 timmar och då fungerar kroppen inte riktigt som den ska. De allra flesta människors inre klocka matchar jordens faktiska dygn på 24h. Men folk med affektiva sjukdomar, ex bipolär, adhd etc har sin inre klocka förskjuten.

Tex man brukar säga att den går ca 4h efter - om "vanligt" folk blir trötta och går och lägger sig 22 så kickar samma process igång för oss 02, samt att hormonerna dessutom släpps ut långsammare, så det tar längre tid att bli trött.
 
På sommaren störs den ännu mer av att det är så ljust, särskilt här i Sverige. 
Så lite tips så kan man:

- Skaffa mörkläggningsgardiner, den bästa är den med silver på baksidan (tycker jag)

- Se till att det är svalt i sovrummet

- Försöka att både gå upp, gå och lägga sig och äta ungefär samma tid varje dag, året runt. (Skittråkigt och svårt man dock så viktigt)

- Se till att man sover minst 6-8h per dag (8 timmar för mig är perfekt, dock inte mera för då får jag huvudverk)

- Du kan skaffa en wake-up-lamp som simulerar soluppgång så att man vaknar av ljus. Funkar fast man har mörkläggningsgardiner eller persienner.
 
- Ta melatonin för att hjälpa kroppen förstå att det är natt

det finns ny forskning som visar att det inte bara är de cirkadiska klockgenerna som krånglar utan att personer med bipolär sjukdom i stor utsträckning har problem med de cellerna som reglerar temperaturen i kroppen, vilket i sin tur leder till skov och särskilt under sommar och vinter när temperaturen varierar mycket.

Hoppas ni där ute får en bra sömn i framtiden.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar